Translate

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Ηλεκτρικό ρεύμα



Ονομάζουμε ηλεκτρικό ρεύμα την προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων.


Αγωγοί, μονωτές και ηλεκτρικό ρεύμα

Γενικά σ’ έναν αγωγό είναι δυνατόν να δημιουργηθεί προσανατολισμένη κίνηση, δηλαδή κίνηση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση φορτισμένων σωματιδίων, ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στους μονωτές. Στους μεταλλικούς αγωγούς τα σωματίδια που εκτελούν την προσανατολισμένη κίνηση είναι τα ελεύθερα ηλεκτρόνια.


Τα ηλεκτρόνια δεν κινούνται με την ίδια ευκολία σε όλους τους αγωγούς, για παράδειγμα, σ’ ένα χάλκινο σύρμα κινούνται ευκολότερα απ’ ό,τι σ’ ένα σιδερένιο σύρμα ίδιων διαστάσεων. Λέμε ότι ο χαλκός είναι καλύτερος αγωγός από το σίδηρο. Στην πραγματικότητα ακόμα και μέσα στους μονωτές τα ηλεκτρόνια κινούνται αλλά με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία απ’ όση στους αγωγούς (εικόνα από δίπλα). Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι μονωτές διαθέτουν ελάχιστα ελεύθερα ηλεκτρόνια.



Ένταση ηλεκτρικού ρεύματος σε προσομοίωση



Ορίζουμε την ένταση (I) του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει έναν αγωγό ως το φορτίο (q) που διέρχεται από μια διατομή του αγωγού σε χρονικό διάστημα (t) προς το χρονικό διάστημα. Μονάδα μέτρησης είναι το Ampere (Α)


Ι=q/Δt => Ι= 1C/1sec

Δηλαδή 1Α είναι ίσο με 1C / 1 δευτερόλεπτο




Η διαφορά δυναμικού στο ηλεκτρικό κύκλωμα



Ονομάζουμε ηλεκτρική τάση ή διαφορά δυναμικού (Vπηγής) μεταξύ των δύο πόλων μιας ηλεκτρικής πηγής το πηλίκο της ενέργειας που προσφέρεται από την πηγή σε ηλεκτρόνια (Eηλεκτρική) συνολικού φορτίου (q) όταν διέρχονται από αυτήν προς το φορτίο q. Μονάδα μέτρησης είναι το Volt (V)


V=E/q => 1V = 1J / 1C



Αντίσταση του διπόλου


Αντιστάτης

Ηλεκτρική αντίσταση ενός ηλεκτρικού διπόλου ονομάζεται το πηλίκο της ηλεκτρικής τάσης (V) που εφαρμόζεται στους πόλους του διπόλου προς την ένταση (Ι) του ηλεκτρικού ρεύματος που το διαρρέει


Νόμος του Ωμ

Η ένταση (I) του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει ένα μεταλλικό αγωγό είναι ανάλογη της διαφοράς δυναμικού (V) που εφαρμόζεται στα άκρα του.


R=V/I => 1Ω = 1V/1A


Οι αντιστάτες χρησιμοποιούνται για την μείωση της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.



Δείτε ένα βίντεο παρακάτω
    ↓↓↓




Μια εξήγηση για το καθένα↓


Μπορεί κανείς να αγγίξει 200.000 V












Τι είναι πιο επικίνδυνο? τα Βολτ ή τα Αμπέρ?












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου